Intră acum și în grupul de
Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar a declarat, joi, la Analiza de Seară de la News Bucovina că în ceea ce privește situația din domeniul forestier, furtul de lemne va putea fi diminuat dacă se elimină corupția din sistem și nu prin hăituirea agenților economici care au ca scop profitul.
„Eu nu vreau să raportăm furturile de lemne din România la bătaia noastră. Noi avem certitudinea că se fură lemne în România, câteva zeci de milioane de mc. Asta au confirmat-o niște instituții. Faptul că mai luăm noi un topor în cap e regretabil și asta ține de educația noastră, dar nu are legătură cu furturile de lemne”, a declarat Boșutar.
El a spus că ar trebui să se sesizeze autoritățile centrale și prefectul mai ales când arată sute de cioate nemarcate, când are TIR-uri cu cherestea fără acte în spatele lui și nu doar când ia bătaie.
„Asta că luăm bătaie ține de educația fiecăruia. Nu-i normal să luăm bătaie, dar s-a luat bătaie și la discotecă și se pleacă cu sânge și din discotecă, dar nu-i bagă nimeni în seamă”, a spus activistul de mediu sucevean.
El a subliniat că importantă este discuția despre stoparea furtului de lemne.
„Trebuie să discutăm despre faptul că sectorul forestier e pe chituci. De ce facem circ, de ce vindem circ, de ce atâta importanță pentru circ? Mi-a dat un pumn, îl dau în judecată și vedem ce decide judecătorul. Noi vorbim de circa 20 de milioane de mc de lemn care se fură anual, vorbim despre un sector care e pe chituci, vorbim de oameni care își pierd locul de muncă. Când vorbim despre agentul economic care activează în sectorul forestier, chiar dacă ei sunt acuzați toți, noi nu putem omorî albinele pentru că înțeapă”, a spus Boșutar.
El a arătat că agentul economic, prin firea lui, profită, e speculant pentru că dacă nu era se făcea pictor. „Dacă bariera e deschisă, dacă pădurarul îți mai pune pe lângă cei 50 de copaci pe care i-ai cumpărat încă 50 la jumătate de preț, asta îl interesează ca să genereze profit. Dacă nu avem un arbitru corect care atunci când identifică un furt să îl facă pe agentul economic să îl usture, să se gândească de două ori dacă să încarce camionul ăla, agentul economic va continua să fure”, a spus Boșutar.
Activistul de mediu spune că trebuie făcut în așa fel încât să fie îngrădit agentul economic astel încât dacă se abate de la calea leagală să fie foarte scump.
„Noi scoatem în evidență că m-a bătut, m-a împins. Păi și pe mine m-au bătut, mi-au spart cu topoarele mașina”, a spus Boșutar care spus că a fost dat în judecată și de secretarul de stat Gelu Puiu și familia lui pentru că se simt lezați și cer 1,5 milioane de lei despăgubiri.
„Eu sunt activist de mediu. Pe mine nu mă interesează asfaltul că depășește camionul tonajul pentru că depășește tonajul și la piatră și la porumb și la grâu. Toate depășesc. Acolo e alt departament. Și aia e o ilegalitate și aia trebuie oprită. Trebuie făcut un ONG care să se ocupe de asfalt și să scrie „Apărătorul asfaltului”. Eu sunt apărătorul pădurii, iar pădurea se poate apăra dacă împiedicăm tăierile ilegale și nu dacă hăituim agenții economici”, a spus Boșutar.
El consideră că agenții economici trebuie puși la muncă.
„Sunt foarte puțini oameni în România care mai vor să muncească. Îi hăituim și pe ăștia? Știți ce înseamnă o zi de muncă în pădure? Zece ore să stai în frig, pe macara sau TAF și la 11 noaptea să-l vezi pe Bodnar sau Boșutar că te urmărește și iei în calcul că mai stai zece ore să descarci mașina, să dai cu subsemnatul. Atunci, să iasă foc din cauciucuri, o bagi în ogradă, o predai la agentul economic, la patron și îi spui să-și bată el capul cu Bodnar. Trebuie luat în calcul și asta pentru că e vorba de niște oameni care lucrează într-un mediu foarte greu”, a spus Boșutar.
El a menționat că acum, la Suceva s-au scos la licitație câteva sute de metri cubi de lemn pe care trebuie să-i cumpere „un hoț e aer” cum spun ONG-urie.
„Da, el trebuie să-l cumpere, să-l taie, pentru că avem nevoie de astereală, de băncuță de scăunel. Lemnul este un material de construcții nobil și trebuie să respectăm oamenii, nu să facem circ și să spunem că fură aerul. Ce aer fură? Este lemn care trebuie tăiat. Trebuie oprit mecanismul care face posibil să se fure lemn”, a declarat Boșutar.
El a amintit că oricât de cinstit e agentul economic, dacă i se pune la dispoziție lemn la preț mai mic îl ia pentru că vrea să facă profit.
„La albine, dacă pui lângă stup un sac cu zahăr, albina, care este cinstită, va intra și în sac. Dacă atâta lemn fără acte există pe piață, agentul economic îl cumpără pe lângă ce cumpără cu acte”, a spus Boșutar.
El a atras atenția asupra corupției din sistem care permite ceea ce se întâmplă și consideră că asta este principala cauză a furtului de lemne.
Intră acum și în grupul de